top of page

OM FIFTY & MALI.......

Linda berättar om sin Fifty
Från dag ett visade Fifty upp en trygghet i sig själv utan att vara kaxig på något sätt utan hittade snabbt sin plats i flocken. Flocken som då bestod i pappa Dållar 10 år och kusin Dallas 5 år.
Fifty har sen tidigt visat sig vara en väldigt lyhörd och lättlärd kille som antog nya uppdrag med glädje. Vid träningar i skogen fick han alltid vara med och då utan koppel, så idag när han uppmanas till passivitet vid andras arbete är det en normalitet.
Jag började tidigt med apportering, utan krav och istället massor av lek och beröm. Det betalade sig och jag kunde snabbt introducera vilt i träningen som en naturlig del i apporteringen.
Första starten på B-prov nkl gjorde Fifty när han var 1,5 år, väldigt provberörd åkte vi hem och fortsatte träningen. Startade några veckor senare och då gick han till pris. Väldigt nöjda slutade vi höstens starter och fortsatte vår träning. Sommaren 2019 startade vi igen med ett helt annat självförtroende och han jobbade hem sitt 1:a pris i nkl. Känslan var att det fanns mer i Fifty så vi gjorde en start i ökl tre veckor senare, väldigt medveten om att vi som ekipage inte hade alla moment helt klara men resultatet blev ett 3:e pris.
Fiftys bästa egenskaper i arbete är att han är väldigt lyhörd, har lagom mycket självständighet och har fina mjuka upptag och leveranser.
Vårt kortsiktiga mål är att förbättra priset i ökl och få plocka bort parenteserna på utställningschampionatet.

I utställningsringen hävdade Fifty sig tidigt bland de vuxna pojkarna så det första 4 utställningarna när han endast var lite över 1 år såg resultatet fantastiskt ut, 2 x R-cert och 2 x cert. Sommaren efter när han var 2,5 år trillade det sista certet in och han fick sitt championat. Närmaste målet är att ta sig över landsgränserna till Norge och Finland för att pröva våran lycka där.
Extriört är Fifty en lagom hane i storlek, mätt till 60-61cm med proportionerlig benstomme. Bra förbröst och bröstkorg och normala vinklar bak. Bra halslängd och överlinje, bär sin svans korrekt och den är ständigt viftande. Små fina, runda tassar. Bra huvud, mörka ögon som ger ett vänligt uttryck. Bra pälskvalitet som är relativt rak. Rör sig utmärkt runt om med lätta, vägvinnande steg.
Om jag själv fick önska skulle jag gärna se ett något längre nosparti och ett mer fin mejslat bakhuvud och en lite torrare hals.

Fifty som familjehund är i mina mått perfekt. Trygg, oerhört lugn inomhus, inte brydd om andra hundar oavsett aktivitet eller vem som håller i kopplet. Utomhus är det full fart men lyhörd vid kommandon och anpassar sig till omgivningen. När han kopplar av gör han det lika gärna i närheten av oss som på angiven plats. Det bästa är ändå att han gärna skedar eller delar kudde med matte i sängen….

Om vår Ekorre Mali

Mali är en mycket trevlig och arbetsvillig tik av mindre modell. Hon kom till oss när hon var 1,5 år.  Mali är en riktig arbetsmyra, hon är den sista som ger upp i ett eftersök. Hon är envis som få och har en vilja av stål. Just viljan av stål kan ibland ställa till det när vi har olika bild av vad som ska göras :-) Mali vill alltid vara nära mig, på promenaderna finns hon alltid vid min sida utan att jag behöver tänka på det. Hon älskar lika mycket att vara nära som att jobba oavsett om det gäller dummies eller fågel. 

 

bottom of page